odrůda jabloně byla vyšlechtěna v ČR, pěstitelsky velmi nenáročná, vhodná do všech oblastí. Plody jsou velké, kulovité, pravidelné, s hladkou, lesklou a středně tlustou slupkou, která je zelenavě žlutá a překrytá jasně červeným žíháním až mramorováním. Dužnina je šťavnatá, harmonická a sladce navinulá. Sklizňová zralost nastává nejčastěji v druhé polovině září, konzumní zralost ve sklepě trvá do března, v chladírně vydrží do června, ale i déle.
Pěstování: Vybíráme slunná a teplá stanoviště, nejlépe orientovaná na jižní stranu, s půdou dostatečně bohatou na živiny, lehkou, dobře propustnou, vlhkou, ale nepřemokřenou. Jabloně preferují půdu s neutrální až mírně kyselou reakcí. Důležité je si předem připravit místo výsadby. Vykopeme jámu cca 1mx60cm, v případě těžkých jílovitých půd 80x80x100. Vybranou půdu upravíme dle potřeby - do těžší přidáme písek, do příliš lehké zase zem hlinitou. Přidáme také odleželý hnůj, či zahradní substrát, který již obsahuje patřičná hnojiva.